Arvio

Arviossa katsomme, koskemme ja kokeilemme nystyrät pystyssä miltä muotoilu tuntuu ja toimiiko se.

Helsingin uusissa kahviloissa pidetään huolta terveydestä ja sisustetaan kotia.

Kuluneen vuoden aikana Helsinkiin on avattu kiihtyvällä tahdilla uusia kahviloita. Kiristyneessä kilpailussa moni on myös joutunut sulkemaan ovensa tai vähintään uudistamaan ilmeensä ja konseptinsa. Enää kuppi kultamokkaa ja raakapakastepulla ei riitä. Ihmiset etsivät kahviloista kokemuksia ja kiinnittävät entistä enemmän huomiota siihen mitä suuhunsa pistävät. 

Trendit näkyvät uusien kahviloiden sisustuksessa. On betonia ja viherkasveja amppeleissa, rosoista pintaa ja metallia. Brändi on mietitty tarkasti pieniä yksityiskohtia myöten. Tuoreiden kukkien sävyt sopivat astioihin ja kalusteita on teetetty tilaan sopiviksi. Osa kahviloista panostaa ensisijaisesti laadukkaaseen ja taidolla valmistettuun kahviin jota muu kokonaisuus tukee. Toisissa on mietitty kokonaisvaltaista kokemusta ottamalla teemaksi esimerkiksi hyvinvointi. Miltä kuulostaisi jooga tai mindfulness-tunti kruunattuna vegaanisella lounaalla?


Hima Happiness & Roots

Joogaa ja kahvilatoimintaa yhdistäviä paikkoja löytyy Helsingistä jo useita. Kruununhaan rannan sympaattisessa punatiilisessä talossa sijaitsevasta Hima Happinessista löytyy Organic Cafen lisäksi useampi joogasali sekä hoitohuoneita ja työskentelytiloja. Kahvilan valikoima painottuu luonnonmukaisiin raaka-aineisiin ja raakaruokaan, mutta kahvin saa maidolla ja valikoimiin kuuluu esimerkiksi herkullinen jogurttiannos. Raakakakkua maistellessa ohi vilahtavat timmit joogit eivät aiheuta huonoa omatuntoa. Hieman uudempi tuttavuus on Kalliossa Vaasankadulla sijaitseva Roots Helsinki. Made in Kallion tiloihin avannut joogastudion ja kahvilan yhdistelmä on jo vieraillut useammassa blogissa tyylikkään sisustuksensa ja vegaanisen valikoimansa ansiosta. Kahvilan pitkät aukioloajat ja tunnelmallinen joogastudio ihastuttavat.

Myös Eirasta löytyy hyvinvointiin ja terveellisyyteen panostava uusi kahvila-deli Helthinki. Muodikkaiden smoothie-bowlien ja avokadoleipien lisäksi tarjolla on terveellisiä juomia ja lounassalaatteja. Tämä pienen pieni kahvila panostaa erityisesti mukaan otettaviin annoksiin vaikka tilasta löytyykin muutamia pieniä pöytiä. Sisustus on riisuttu ja yksinkertainen. Jäämme kaipaamaan lisää persoonallisuutta tilaan. Kokeilemamme smoothie-bowl banaanilla, kaakaonipseillä, siemenillä ja maapähkinävoilla koristeltuna on sekä todella kaunis että maistuva.


Kahvila Kuuma

Kahvila Kuuma ehti toimia Pursimiehenkadulla jo useamman vuoden kunnes avasi uusissa isommissa tiloissa Albertinkadulla. Sisään astuessa ensimmäisenä silmiin osuu hieno voimakkaan turkoosi lattia ja katosta roikkuvat suuret amppelit. Myös Kuuma painottaa valikoimassaan vegaaniseen raakaruokaan. Tarjolla on niin raakakakkuja, chia-puuroa kuin tuorepuristettuja mehuja. Mutta täältä saa myös mainioita croissantteja sekä jogurttia toast-leipiä unohtamatta. Erikoiskahvit ovat taidolla valmistettuja. Kuuman kanssa samassa tilassa toimii Nest Factory -sisustusliike.


Mad Possum & Relove

Pienenpieni kahvila Mad Possum löytyy Helsingin Kruununhaasta keskeltä kauneinta jugend-arkkitehtuuria. Katutasossa sijaitseva kahvila on käytännössä yksi pieni huone, johon mahtuu kymmenkunta asiakasta. Koko liikehuoneisto on pistetty kahvilaa varten uusiksi. Erityisesti hieno musta päremäisistä puulevyistä muodostuva seinä jää mieleen. Mad Possumissa keskitytään selkeästi pelkästään kahviin ja se on täällä erinomaista. Kahvin seuraksi saa pientä suolaista ja makeaa syötävää, sekä ystävällistä palvelua.

Myös Töölöntorin laidalle avattiin uusi kahvila keväällä. Relove sisustus- ja secondhand -liikkeen yhteydessä toimivasta kahvilasta saa niin suolaisia kuin makeita herkkuja. Täälläkään ei terveellisiä elämäntapoja noudattavan tarvitse pettyä; tarjolla on niin raakakakkuja kuin smoothieitakin, jos pystyy vastustamaan uunituoreiden korvapuustien tai syntisen suklaakakun houkutusta. Suurin osa tuotteista valmistetaan kahvilassa. Reloven lohipiirakka on mukavan tuhti ja uniikit kahvikupit ilahduttavat. Kahvilatilaa pehmentää seinää peittävä viherkasvi ja tarjolla on paljon sisustuslehtiä luettavaksi. Kaupan ja kahvilan yhdistelmä toimii hyvin. Kahvinjuonnin lomassa voi ihmetellä liikkeen hyörinää ja kenties kurkistaa mitä kaikkea ihanuutta on tarjolla.