Kylässä

Kylässä ollaan! Tutustumme koteihin, kaupunkeihin ja jos hyvin käy, myös ihmisiin alkuasukkaan opastuksella.

Aina ei tarvitse päästä nopeasti perille. Hidastamalla voi saada lomastaan enemmän irti.

Hampuriin pääsee kätevästi lentämällä. Lentoaikaa Helsingistä tulee vain muutama tunti. Tällä kertaa minä kaipasin hitautta matkantekoon. Helsingistä lähtee lähes päivittäin laiva kohden Saksaa ja Travemündeä, joka sijaitsee lähellä Hampuria. Miksi ei siis matkustaisi Hampuriin laivalla?

Pimenevänä marraskuisena iltapäivänä Vuosaaren satamassa on hiljaista. Edes rekkoja ei näy. Ainoastaan korkeat konttirivit ja nosturit kertovat meidän olevan satamassa. Meri on jossain niiden takana piilossa. Pienenpieni autio terminaali saa jo epäilemään lähteekö täältä laivaa ollenkaan. Hetken kuluttua huomioliiviin pukeutunut mies tulee tarkastamaan matkalippuni ja saan kyydin laivaan pakettiautolla.

Matka Helsingistä Travemündeen kestää yhteensä 28 tuntia. Travemündestä Hampuriin pääsee reilussa tunnissa. Olin varannut itselleni naispaikan hytistä, joka näin sesongin ulkopuolella tarkoitti omaa hyttiä. Ikkunaa en saanut mutta television kyllä. Hytti oli siisti ja tilava ja laiva muutenkin nuhjuisia ruotsinlaivoja paremmassa kunnossa. Olin varautunut matkaan isolla pinolla lehtiä ja kirjoja, sekä runsaalla eväsvalikoimalla. Laivalta kyllä löytyy baari, ravintola ja pieni tax free­-myymälä, joten nälkää tai janoa ei tarvitse nähdä. Muita ihmisiä laivalla tuntuu olevan kourallinen, joista suurin osa rekkakuskeja.
Kuskit viihtyvän omissa oloissaan koko matkan.

Saksaan matkaavalta laivalta on turha etsiä diskoa, karaokea tai risteilyshowta.Tax freekin on auki vain muutaman tunnin. Silti matka sujuu joutuisasti, kovasta myrskystä huolimatta. Hytissä oleminen tuntuu melkoisessa keikutuksessa päivällä ikävältä, mutta yöllä nukun paremmin kuin aikoihin. Matkustajat saavat käyttää ilmaiseksi saunaa, poreallasta ja pientä kuntosalia. Käyn polkemassa kuntopyörällä aallokossa ja istun saunassa pitkään katsellen ikkunasta myrskyävää merta. Käyn syömässä brunssia ravintolassa ja viettämällä täällä tuntikausia hoidan hyvin puolet päivän aterioista.

Laivan saapuessa Travemündeen reilun päivän kuluttua tunnen olevani levännyt, mutta lähes pettynyt siitä että matka merellä päättyy jo nyt. Olisin voinut jatkaa matkaa kauemmaksikin. Hitaasti matkustaessa ennättää paremmin keskittyä itse matkaan eli siirtymiseen paikasta toiseen. Hektisen elämän keskellä tämä tekee hyvää, eikä reissusta tule pelkkää tehokasta suorittamista.

Hampuri on ikivanha ja tärkeä satamakaupunki Saksan pohjoisosassa. Vaikka toisin voisi kuvitella, ei Hampuri sijaitse aivan meren rannalla vaan sen läpi virtaa joki, jota pitkin valtavat laivat lipuvat kaupunkiin ja sieltä pois tuoden ja vieden tavaraa maailman jokaisesta kolkasta. Joen vartta reunustavat telakat, punatiiliset makasiinirakennukset, nosturit ja laiturit aluksille. Vanhat makasiinirakennukset ovat kauniita ja nykyisin niissä on asuntoja ja yritysten toimistoja.

Hampuri on kuin Berliinin pikkuveli, joka ryhtyi merimieheksi. Siinä on paljon samaa rosoisuutta ja elävää kaupunkikulttuuria, mutta pienimuotoisemmin ja siistimmin. Ydinkeskusta loistaa puhtautta ja vaurautta merkkiliikkeineen ja pankkeineen mutta boheemin rosoisia ja eläviä kaupunginosia on useita. Näissä talojen julkisivut on peitetty graffitein, mutta roskaista tai epäsiistiä ei ole. Joki tuo oman merkittävän tunnelman kaupungille. Kaupunki on ikäänkuin liikkeessä. Sinne tullaan ja pian taas lähdetään tuntemattomille merille. Meri on Hampurissa vahvasti läsnä.

Iltapäivällä pieni kahvila on täynnä ihmisiä. Osa nautiskelee kahviaan kaikessa rauhassa ystävien kanssa, osa näpyttelee keskittyneinä läppäreitään. Kenelläkään ei tunnu olevan kiire minnekään. Hampuriin on Berliinin tavoin muuttanut paljon luovan työn tekijöitä. Gallerioita ja kulttuurikomplekseja avataan ja kulttuurin saralla tapahtuu paljon. Mutta toisin kuin Berliinissä, Hampurissa on myös töitä tarjolla, joka vetää luovien alojen ammattilaisia puoleensa. Nämä ihmiset viettävät aikaansa baareissa, ravintoloissa ja kahviloissa. Hintataso ei ole paljon Helsinkiä halvempi. Varsinkin viikonloppuisin on tapana syödä aamiaista yhdessä ystävien kanssa. Sen jälkeen on mukava vaellella pitkin
kadunvarsille levittäytyviä kirpputoreja aarteiden etsien.

Hampuri sopii hyvin pitkän viikonlopun vierailukohteeksi, mutta nähtävää riittää kyllä viikoksi tai pidemmäksikin aikaa. Talvella tekemistä rajoittaa kylmyys ja sade, joka kiusaa Hampuria siinä missä muitakin pohjoisen Euroopan kaupunkeja. Lukuisat erinomaiset ravintolat, kahvilat ja baarit sekä mielenkiintoiset museot, kuten maalaustaidetta ja valokuvaa esittelevä Deichtorhallen ­taidehallit ja Kunsthalle tarjoavat hyviä lämmittelypaikkoja huonolla säällä ja paremmalla säällä on mukavaa kävellä pitkin joenvartta katsellen ohi lipuvia jokilaivoja, veneitä ja suuria aluksia.